Nabovarsel – Hvem, hva, hvorfor og hvordan

 

Ved utvendige arbeider – og ved enkelte innvendige søknadspliktige arbeider – skal naboer og gjenboere varsles i form av et nabovarsel. Hva et nabovarsel skal inneholde, og prosessen rundt nabovarsling, er beskrevet i denne artikkelen.


Nabovarsel – Hvem, hva, hvorfor og hvordan

Ønsker du hjelp med byggesøknad og/eller prosjektering? Kontakt oss gjerne via e-postadressen post@framingenior.no eller fyll ut kontaktskjemaet for et godt tilbud.


Ønsker du et godt tilbud på hjelp med byggesøknad? Fyll ut skjemaet under

Nabovarsel – Hva og hvorfor

Intensjonen med nabovarsling er at naboer og gjenboere skal gis en anledning til å ivareta sine interesser. Derfor skal også et nabovarsel inneholde mange av de samme opplysninger som gis i byggesøknaden, i den grad det berører naboer i nevneverdig grad. Plan-, snitt- og fasadetegninger, inntegnet situasjonskart og eventuelle dispensasjonssøknader, er elementer som bør vedlegges et nabovarsel.

Nabovarsel – HVEM OG Hvordan

Naboer er de som grenser til søkerens eiendom/festetomt. Gjenboere er grunneiere og eventuelle festere på den andre siden av gaten eller lignende (veg, elv, lekeplass mv), men som ikke behøver å grense til søkerens eiendom.

Kommunen kan bestemme at også andre eiere eller festere enn de som grenser inntil søkeren eller er gjenboere skal varsles.

OBS: Ved riving skal søkeren også varsle dem som har pengeheftelser i eiendommen.


Nabovarselet kan overleveres på fire måter: Enten via personlig oppmøte, ved sending via e-post (svar fra nabo er da påkrevd), ved digital varsling via digitale løsninger eller ved rekommandert sending. Disse metodene kan kombineres.

Dersom nabovarslene leveres personlig, skal berørte naboer og gjenboere signere på byggeblankett 5156. 

Sender man nabovarselet rekommandert, vil postkontoret signere for dette, samtidig som et gult kvitteringsmerke limes på blanketten.

Nabovarsling via digitale løsninger krever ingen handling fra mottaker.

Søker skal sette en svarfrist på nabovarselet, som ikke skal være mindre enn 14 dager fra det blir sendt. Merk at denne fristen (14 dager, eller mer) gjelder fra sendingsdato var varselet, og at dette kun er å regne som en frist for når søker kan sende byggesøknaden til kommunen. Merknader som som søker mottar etter denne fristen, skal behandles på samme måte som merknader søker mottok før søknaden ble sendt inn.

Last ned redigerbare skjemaer her: Nabovarselpakke

 

Nabovarsling kan unnlates

Alle naboer og gjenboere skal i utgangspunktet varsles, men SAK10 gir rom for at nabovarsling kan unnlates om en nabo eller gjenboer ikke står oppført i offentlige registre, eller tiltaket åpenbart ikke er av naboers interesse. Vi anbefaler at man rådfører seg med kommunen vedrørende et eventuelt fritak for nabovarsling til én eller flere naboer.

Nabovarsling er en kritisk del av søknadsprosessen. En av de hyppigste mangler i en byggesøknad, er at naboer ikke har fått de opplysningene de trenger. Feil utført nabovarsling vil forsinke/stanse byggesaken, og man bør derfor ikke være sparsom med opplysninger som gis i et nabovarsel.


Innholdet i denne artikkelen inneholder forfatterens forståelse, tolkning og konklusjon av relevante lover, forskrifter, rundskriv, tolkningsuttalelser, anerkjent juridisk teori mv. Innholdet er derfor beskyttet av åndsverklovens § 2. Enhver gjengivelse av innholdet i «opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller annen bearbeidelse» (jfr. 3, fjerde avsnitt) vil bli ivaretatt i henhold til gjeldende lovgivning.