Erklæring om ansvarsrett og samsvarserklæring

 

Ved å signere og sende inn «Erklæring om ansvarsrett» påtar det ansvarlige foretaket seg et ansvar overfor det offentlige for at kravene i lov, forskrift og tillatelser er oppfylt. Foretaket er da innforstått med at manglende eller feil gjennomføring av sine oppgaver kan følges opp med pålegg og sanksjoner.


Erklæring om ansvarsrett og samsvarserklæring

Ønsker du hjelp med byggesøknad og/eller prosjektering? Kontakt oss gjerne via e-postadressen post@framingenior.no eller fyll ut kontaktskjemaet for et godt tilbud.


Ønsker du et godt tilbud på hjelp med byggesøknad? Fyll ut skjemaet under

Erklæring om ansvarsrett – Hva det innebærer

Oppgaven som foretaket påtar seg skal være entydig beskrevet i erklæringen om ansvarsrett. Oppgavene kan normalt ikke bare beskrives med overordnede fagområder (for eksempel «arkitekturprosjektering» og «bygningsfysikk»), og spesielt ikke om flere aktører har oppgaver innen samme fagområde.

OBS: På enkelte områder må prosjekteringen være helhetlig, og ansvaret må plasseres hos ett foretak. Dette gjelder for eksempel prosjektering av brannkonsept, energieffektivitet (under bygningsfysikk), konstruksjonssikkerhet og geoteknikk (jevnfør VSAK10 § 12-6, første ledd, siste avsnitt).

Foretaket er selv ansvarlig for å koordinere grensesnitt mot andre foretak i tiltaket (byggeprosjektet). Der det er flere ansvarlige foretak innen samme fag (for eksempel tømrerarbeid) må foretakene derfor forsikre seg om at deres erklæring om ansvarsrett ikke medtar mer ansvar enn foretaket faktisk skal ha. Det kan for eksempel være at ett foretak skal ha ansvar for tømrerarbeid begrenset til bindingsverk, mens et annet foretak skal ha ansvaret for tømrerarbeid begrenset til vinduer og dører.

Erklæring om ansvarsrett skal vise forslag til tiltaksklasse for de ulike ansvarsoppgavene som foretaket påtar seg. Ansvarlig søker foreslår tiltaksklasse overfor kommunen basert på blant annet forslag fra de ansvarlige for de ulike ansvarsoppgavene.

 

Har foretaket nødvendig utdanning og praksis?

Foretak som skal kunne erklære ansvarsrett i byggesaker må tilfredsstille forskriftens krav til både relevant utdanningsnivå og relevant praksis. Dette innebærer at foretakets formelle kompetanse (enten kompetansen er ansatt eller innleid) benyttes i det konkrete byggetiltaket.

Minimumskravene til utdanning og praksis:

  • Ansvarlig søker, tiltaksklasse 1: Mesterbrev, e.l.* og 4 års** relevant praksis

  • Ansvarlig søker, tiltaksklasse 2: Mesterbrev, e.l. og 6 års relevant praksis

  • Ansvarlig søker, tiltaksklasse 3: Mastergrad med 300 sp*** e.l. og 8 års relevant praksis

  • Ansvarlig prosjekterende, tiltaksklasse 1: Mesterbrev, e.l. og 4 års relevant praksis

  • Ansvarlig prosjekterende, tiltaksklasse 2: Fagskolegrad med 120 sp, e.l. og minimum 10 års relevant praksis, eller bachelorgrad med 180 sp, e.l. og 6 års relevant praksis

  • Ansvarlig prosjekterende, tiltaksklasse 3: Mastergrad med 300 sp, e.l. og 8 års relevant praksis

  • Ansvarlig utførende, tiltaksklasse 1: Fag- eller svennebrev, e.l. og 2 års relevant praksis

  • Ansvarlig utførende, tiltaksklasse 2: Mesterbrev, e.l. og 3 års relevant praksis

  • Ansvarlig utførende, tiltaksklasse 3: Fagskolegrad med 120 sp, e.l. og 8 års relevant praksis, eller bachelorgrad med 180 sp, e.l. og 5 års relevant praksis

  • Ansvarlig kontrollerende, tiltaksklasse 1: Mesterbrev, e.l. og 4 års relevant praksis

  • Ansvarlig kontrollerende, tiltaksklasse 2: Bachelorgrad med 180 sp, e.l. og 6 års relevant praksis

  • Ansvarlig kontrollerende, tiltaksklasse 3: Mastergrad med 300 sp, e.l. og 8 års relevant praksis

* Med «e.l.» (eller lignende) menes at utdanningsnivået må tilsvare minimumsnivået. Det er for eksempel ikke krav til at faglig leder er betalende medlem i mesterregisteret, så lenge personen har gjennomført økonomikurset og repetisjon av deler av yrkesteorien som kvalifiserer til oppføring i dette registeret.

** For tiltaksklasse 1 kan kommunen i noen tilfeller godkjenne at kravet til både utdanning og praksis reduseres. Kravene til relevant utdanning og praksis er i utgangspunktet å lese som minstekrav. Med «relevant» menes det at formell utdanning og oppdatert praksis må være relevant i forhold til de oppgaver foretaket skal påta seg ansvarsrett for. 

*** sp = studiepoeng


PS: Utdanning: For funksjonene SØK, PRO og UTF kan kommunen godkjenne at krav til utdanning reduseres ved relevant praksis av lengre varighet.

PS: Praksis: For funksjonene SØK og PRO kan kravet til praksis reduseres ved relevant utdanning av lengre varighet eller høyere grad enn hva tabellen viser. 

 

Hvordan fyller man ut blanketten «Erklæring om ansvarsrett»?

Byggeblankett 5181 må fylles ut korrekt for å kunne brukes i byggesøknaden. Blanketten bør sendes til ansvarlig søker, og ikke direkte til kommunen, da dette vanskeliggjør ansvarlig søkers samordningsansvar.

De fleste rubrikker i erklæringen gjelder opplysninger om eiendomsinformasjon, bedriftens kontaktinformasjon og opplysninger om eventuell sentral godkjenning. Opplysningene gir seg selv, og er sjelden årsak til feil i byggesaken. Like ukomplisert oppleves vanligvis ikke rubrikkene under «Ansvarsområde», og disse rubrikkene er det flere som har utfordringer med. Vi skal her ta for oss de ulike rubrikkene:

Funksjon: Her skal det enten stå SØK, PRO, UTF eller Kontroll, alt etter hva den aktuelle linjen på erklæringen skal beskrive. 

Beskriv arbeidet foretaket skal ha ansvar for: Denne beskrivelsen skal gi en kortfattet og entydig beskrivelse av det ansvarsområdet som foretaket skal påta seg ansvaret for, og som beskrives på den aktuelle linjen. Rubrikken er altså ikke ment for navn på overordnede fagområder, for eksempel «bygningsfysikk». I stedet kan foretaket for eksempel skrive «Løsninger for energieffektivitet, bygningsfukt, lydforhold; radonforebyggende tiltak», eller lignende.

Tiltaksklasse: Foretaket skal her gi sitt forslag til tiltaksklasse for det aktuelle ansvarsområdet på den aktuelle linjen på erklæringen. Forslaget bør normalt gjenspeile kriteriene i SAK10 § 13-5.

Våre samsvarserklæringer/kontrollerklæringer vil foreligge ved søknad om: Her skal foretaket krysse av for når samsvarserklæringer for helt eller delvis avsluttet arbeid skal foreligge. Dette er ikke rubrikken for å vise hvilket stadium byggesaken er i. Om det skal søkes om igangsettingstillatelse, så betyr altså ikke dette at utførende foretak kan krysse av i rubrikken «Søknad om igangsettingstillatelse», da dette ville betydd at utførelsen var ferdig allerede på tidspunktet for søknad om igangsetting.

OBS: Foretaket kan sette flere kryss for når samsvarserklæring skal avgis for ett og samme ansvarsområde.

 

Hva betyr det å avgi samsvarserklæring?

Ved å avgi samsvarserklæring bekrefter foretaket at de helt eller delvis har utført sine oppgaver innenfor sitt ansvarsområde.

Samsvarserklæring kan avgis etappevis i prosjektet. Dette betyr at foretakene kan avgi samsvarserklæring som bekrefter at foretaket kun delvis er ferdige med sine oppgaver.

Prosjekterende kan avgi samsvarserklæring ved alle stadier i søknadsprosessen – altså ved søknad om rammetillatelse, IG, brukstillatelse og ferdigattest. 

Utførende kan avgi samsvarserklæring både ved søknad(er) om brukstillatelse og ved ferdigattest. I tilfeller der det ikke gjenstår arbeid på området ved søknad om midlertidig brukstillatelse vil det ikke være nødvendig med flere samsvarserklæringer fra utførende.

 

Hvordan fyller man ut blanketten «Samsvarserklæring»?

Samsvarserklæring skal avgis for de ansvarsområdene som foretaket har ansvaret for i byggesaken. Alle foretak som ikke har signert på at alle arbeider er sluttførte skal sende oppdatert samsvarserklæring til ansvarlig søker ved hver søknad som oversendes kommunen.

Arbeidet innen ansvarsområdet er avsluttet: Om foretaket er helt ferdig med alle oppgaver som beskrives på samsvarserklæringen skal det krysses av for «Ja» i denne rubrikken. Hvis det derimot gjenstår mindre arbeider innen ansvarsområdet, skal det krysses av for «Nei».

Funksjon: Foretaket skal her skrive om den aktuelle samsvarserklæringen gjelder PRO og/eller UTF. At foretaket har både prosjekterings- og utførelsesansvar i prosjektet er ikke ensbetydende med at det må skrives både PRO og UTF i denne rubrikken. Hva som skriver i rubrikken, avhenger av hvilke(n) funksjon(er) samsvarserklæringen faktisk gjelder. Samsvarserklæringen kan kun gjelde deler av det totale ansvaret som foretaket har påtatt seg, eller det den kan gjelde hele ansvaret.

Beskrivelse av ansvarsområdet: Foretaket skal her beskrive det ansvarsområdet som framgår av erklæring om ansvarsrett.

Ansvarlig for prosjektering: Om den aktuelle samsvarserklæringen inkluderer prosjektering, skal denne rubrikken fylles ut. Rubrikken viser i hvilken grad de aktuelle prosjekteringsoppgavene er fullførte.

Ansvarlig for utførelse: Om den aktuelle samsvarserklæringen inkluderer utførelse, skal denne rubrikken fylles ut. Rubrikken viser i hvilken grad den aktuelle utførelsen er fullført. 

Last ned instruksen: Hvordan fylle ut samsvarserklæring


Innholdet i denne artikkelen inneholder forfatterens forståelse, tolkning og konklusjon av relevante lover, forskrifter, rundskriv, tolkningsuttalelser, anerkjent juridisk teori mv. Innholdet er derfor beskyttet av åndsverklovens § 2. Enhver gjengivelse av innholdet i «opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller annen bearbeidelse» (jfr. 3, fjerde avsnitt) vil bli ivaretatt i henhold til gjeldende lovgivning.