Ansvarlig søkers ansvar og oppgaver

 

Ved et byggeprosjekt som er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven § 20-3, må det engasjeres et kvalifisert foretak som skal inneha rollen som koordinator for byggesaksprosessen. Dette koordinerende foretaket har tittelen «ansvarlig søker».


Ansvarlig søkers ansvar og oppgaver

Trenger du en ansvarlig søker, eller ønsker du hjelp til utforming av din byggesøknad? Kontakt oss gjerne via e-postadressen post@framingenior.no eller fyll ut kontaktskjemaet for et godt tilbud.


Fyll ut skjemaet under om du ønsker Fram Ingeniørkontor som ansvarlig søker til ditt prosjekt

Ansvarlig søker skal være et bindeledd mellom tiltakshaver, offentlige myndigheter og de øvrige som har ansvar i byggesaken, samt sørge for at nødvendig informasjon som berører den offentligrettslige delen av byggeprosessen og byggesaken når fram til de ansvarlige. Ansvarlig søkers ansvar og oppgaver er beskrevet og avgrenset i byggesaksforskriften § 12-2.

Ansvarlig søker har en adskilt funksjon/rolle i byggeprosjektet, og må ikke forveksles med de som prosjekterer/planlegger de ulike oppgavene i prosjektet. De ulike prosjekterende foretakene er ansvarlig for å planlegge byggeprosjektet «i samsvar med bestemmelser og tillatelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven» (pbl. § 20-5).

Ansvarlig prosjekterende utarbeider nødvendig dokumentasjon (for eksempel byggesakstegninger og redegjørelser) som inkluderer alle detaljer og opplysninger kommunen trenger for å kunne behandle byggesøknaden. Den enkelte prosjekterende er selv ansvarlig for at opplysningene er korrekte.

Ansvarlig søker skal påse at de ansvarlig prosjekterende leverer nødvendig dokumentasjon, og at disse fullt ut har påtatt seg det offentligrettslige ansvaret som oppgaven krever.

 

Ansvarlig søkers kompetanse

I møte med bygningsmyndighetene skal ansvarlig søker være prosjektets fagkyndige i plan- og bygningsrettslige forhold, og skal sørge for at tiltakshavers rettigheter og krav ivaretas. Forskriften stiller derfor krav til at ansvarlig søker skal ha byggteknisk utdanning og erfaring innen prosjektering og/eller utførelse.

Det er en absolutt nødvendighet at ansvarlig søker alltid er faglig oppdatert på den gjeldende plan- og bygningsloven, byggesaksforskriften, byggteknisk forskrift, vedtatte lokale planer og bestemmelser, rundskriv, tolkningsuttalelser, anerkjent juridisk teori og relevante domsavgjørelser.

 

Ansvarlig søkers oppgaver

Ansvarlig søker har en kritisk rolle i alle byggeprosjekter som stiller krav til ansvarlige foretak. Søker skal koordinere hele byggesaksprosessen, noe som innebærer at søker blant annet skal

  1. kartlegge dokumentasjonskrav og ansvarsoppgaver/fagområder

  2. gjennomføre forhåndskonferanse med kommunen, eller gjennomgå referat fra allerede avholdt forhåndskonferanse

  3. gjennomgå og katalogisere all dokumentasjon fra kommunen og de øvrige aktørene i byggesaken, herunder:

    1. gjeldende planer og bestemmelser for området (reguleringsplan, kommuneplan mm.)

    2. byggesakstegninger (plan-, snitt- og fasadetegninger)

    3. situasjonsplaner og utomhusplaner

    4. oversikt over ansvarlige bedrifter, og med det påse at alle fagområder (tømrerarbeid, rørarbeid etc.) håndteres av kvalifiserte bedrifter, og at disse tydelig har påtatt seg ansvaret

  4. varsle naboer og gjenboere om det planlagte tiltaket

  5. utforme byggesøknaden og oversende komplett byggesøknad til kommunen


Når byggesøknaden er oversendt bygningsmyndighetene for behandling, skal ansvarlig søker

  1. koordinere hele byggesaken fra innsendt byggesøknad til utstedt ferdigattest. Det vil si at ansvarlig søker skal:

    1. være bindeledd mellom prosjektet og kommunen

    2. formidle henvendelser og pålegg fra kommunen

    3. sørge for nødvendig informasjonsflyt mellom de prosjekterende og utførende

    4. innhente samsvarserklæringer fra alle prosjekterende og utførende.

  2. rapportere avvik og ulovlige forhold i byggesaken til kommunen

  3. være mottaker av eventuelle pålegg og andre sanksjoner fra kommunen og videresende disse til det ansvarlige foretaket pålegget er rettet mot

  4. anmode om midlertidig brukstillatelse og/eller ferdigattest

 

Byggesaksprosessen

Normalt ser byggesaksprosessen slik ut:

  1. Nødvendig saksgrunnlag fra kommunen og ansvarlige bedrifter i tiltaket innhentes.

  2. Nabovarsler sendes ut (for tiltak som utløser krav til nabovarsling).

  3. Byggesøknaden utformes, og erklæringer om ansvarsrett innhentes fra ansvarlige foretak.

  4. 14 dager etter nabovarsling kan byggesøknaden oversendes kommunen, om følgende vilkår er oppfylt:

    1. Tiltakshaver har signert byggesøknaden, og ansvarlige aktører har oversendt signerte erklæringer om ansvarsrett og relevante samsvarserklæringer.

    2. Eventuelle merknader fra naboer og gjenboere er implementert i byggesøknaden, sammen med de ansvarliges redegjørelse for nødvendige forhold.

  5. Kommunen behandler byggesøknaden og kontrollerer at forskriftens dokumentasjonskrav er oppfylt. Behov for supplerende opplysninger formidles til ansvarlig søker, som igjen adresserer kravet til den ansvarlige i prosjektet.

  6. Kommunen fatter et vedtak i byggesaken.

  7. Ansvarlig søker oversender vedtaket til tiltakshaver og ansvarlige foretak i prosjektet.


Innholdet i denne artikkelen inneholder forfatterens forståelse, tolkning og konklusjon av relevante lover, forskrifter, rundskriv, tolkningsuttalelser, anerkjent juridisk teori mv. Innholdet er derfor beskyttet av åndsverkloven § 2. Enhver gjengivelse av innholdet i «opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller annen bearbeidelse» (jfr. fjerde avsnitt) vil bli ivaretatt i henhold til gjeldende lovgivning.