Byggesøknad for anneks

Artikkelen er oppdatert 16. april 2025

Byggesøknad for anneks. Byggesak

I denne artikkelen redegjør vi for de reglene som gjelder ved prosjektering og byggesøknad for anneks. Artikkelen er begrenset til å gjelde anneks med varig plassering, altså slike som er ment å stå lengre enn to år.

Med anneks menes en frittliggende bygning med rom for beboelse, og som er tilknyttet en bolig eller fritidsbolig. Annekset kan ha enten kjøkken eller bad i tillegg til overnattingsmulighet. Om bygningen ikke har rom for beboelse, defineres det som uthus eller garasje, alt etter bruken.


Kontakt oss gjerne via telefon 22 23 92 00, e-post post@framingenior.no, eller fyll ut kontaktskjemaet for et godt tilbud på tegninger eller byggesøknad for anneks.

 

Kort om søknadsplikt for anneks

Oppføring av anneks er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven § 20-3, noe som i utgangspunktet innebærer at skriftlig planlegging (prosjektering), byggesak, utførelse og kontroll må utføres av kvalifiserte foretak med ansvarsrett. Tiltakshaver kan likevel søke om personlig ansvarsrett som selvbygger, og annekset er ment for eget bruk.

Les mer: Søknad om personlig ansvarsrett (lenke)

Anneks må ikke forveksles med unntakene for søknadsplikt etter plan- og bygningsloven § 20-4 bokstav a (mindre tiltak på bebygd eiendom) eller § 20-5 bokstav a (mindre frittliggende bygning). Grunnen til dette er at et anneks har rom som brukes til beboelse (herunder kjøkken, stue, soverom eller våtrom).

Vær oppmerksom på følgende:

  • Kommuneplanens arealdel og reguleringsplaner gjelder også for anneks.

  • Reglene for nabovarsling (lenke) gjelder på samme måte som andre tiltak.

  • Det er ingen særregler for kommunale behandlingstider for byggesøknad (lenke) for anneks.

OBS: Hvis bygningen har alle hovedfunksjoner – altså både oppholdsrom (stue eller soverom), kjøkken og bad/toalett – regnes den ikke lenger som et anneks, men som en enebolig.

 

Byggesøknad for anneks

En byggesøknad for anneks er underlagt det samme dokumentasjonskravet som byggesøknad for vanlige boliger.

  • Utforming og plassering må være i tråd gjeldende planer (kommuneplanens arealdel og reguleringsplaner).

  • Situasjonsplanen må vise planlagt plassering av annekset, samt avstand til tomtegrenser, veg og andre bygninger mv.

  • Plan-, snitt- og fasadetegninger må vise utvendige mål og estetiske detaljer.

  • Annekset må tilfredsstille gjeldene byggeforskrifter (TEK). Vi minner her om kravene til brannsikkerhet, energieffektivitet, planløsning, radon og våtrom.

  • Tiltaket må nabovarsles

  • Alle oppgaver innen skriftlig planlegging (prosjektering), utførelse og kontroll må ansvarsbelegges. Vi minner her om at det er krav til uavhengig kontroll av lufttetthetsmåling og våtrom (fuktsikring).

 

FAQ om anneks

  • Ja, du må søke om å føre opp et anneks. Et anneks er søknadspliktig etter pbl. § 20-1 første ledd bokstav a, og kan ikke oppføres som et såkalt "tiltak som ikke krever søknad og tillatelse" etter SAK10 § 4-1.

  • Ja, et anneks kan ha enten kjøkken eller bad i tillegg til oppholdsrom. Men dersom det har begge, samt stue/soverom, regnes det som en boenhet, om må omsøkes deretter.

  • Ja. Oppføring av anneks utløser krav om uavhengig kontroll av både lufttetthet og våtrom

  • Normalt stilles det krav til radonsperre mot grunnen. Dette gjelder likevel kun om årsmiddelverdier for radonkonsentrasjon overstiger 200 Bq/m3 .

  • Ja, det er mulig å søke om tilkobling til offentlig vann- og avløpsnett.

  • Ja, ved bruksendring av enkle bygningstyper som anneks, kan det etter en konkret vurdering gis selvbyggeransvar for tiltaket.

  • Ja, energikravene i TEK gjelder også for anneks. Det betyr blant annet at annekset må må være tilstrekkelig isolert og lufttett.

  • Ja, annekset må ha tilfredsstillende ventilasjon etter TEK17 kapittel 13.

  • Ja, et anneks må tilfredsstille de branntekniske kravene i TEK17 kapittel 11.

 

Kan vi få hjelpe deg med byggesak eller prosjektering?
Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet.


 

Innholdet i denne artikkelen inneholder forfatterens forståelse, tolkning og konklusjon av relevante lover, forskrifter, rundskriv, tolkningsuttalelser, rettsavgjørelser, anerkjent juridisk teori mv. Innholdet er derfor beskyttet av åndsverkloven § 2. Enhver gjengivelse av innholdet i «opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller annen bearbeidelse» (jf. § 3 fjerde avsnitt) vil bli ivaretatt i henhold til gjeldende lovgivning.